manege-pampushout-achtergrond-groot

Veiligheid en Regels

 
U gaat paardrijden en gelijk heeft u! Het is een fijne en boeiende sport, die in ons land door meer dan een half miljoen mensen wordt bedreven. Onze manege vindt veilig en verantwoord paardrijden erg belangrijk. Daarom hebben wij voor u deze adviezen over uitrusting, lessen en regels op een rijtje gezet. Volgt u deze adviezen op, zodat u hopelijk ongevallen kunt voorkomen en meer kunt genieten van de paardensport.

Veiligheidshoofddeksel (Cap):
Wanneer er één preventieve maatregel van belang is, dan is het wel het dragen van een veiligheidshoofddeksel. Wie kiest voor deze fantastische sport, kiest ook voor risico’s die daarbij aanwezig zijn. In meer dan de helft van de gevallen is het ongeval te wijten aan een val van het paard. Draag daarom altijd een veiligheidshoofddeksel met CE-markering en het EN 1384-teken. Dit hoofddeksel heeft in ieder geval een harde schaal en een kinband voorzien van een veiligheidssluiting.

Rijkleding:
Ook bij het dragen van kleding spelen veiligheidsaspecten een rol. Zo voorkomen goede laarzen dat de laars bij een eventuele val in de stijgbeugel blijft vastzitten.

Draag daarom altijd:
(rij)laarzen die een goede beenligging bevorderen en de nodige bescherming bieden. Draag laarzen met gladde doorlopende zolen en een hak (of jophur laarsjes met chaps) en let op een goede pasvorm.

Kleding die armen en benen zo goed mogelijk beschermt. De kleding moet voldoende bewegingsvrijheid bieden maar mag niet met alle winden gaan meewaaien. Onderkleding en met name de broek moeten goed aansluiten,omdat plooien vervelend kunnen inwerken op de huid.

Draag te paard een echte rijbroek. Bedenk bij de aanschaf van een echte rijbroek dat voor wedstrijden een bepaalde kleur verplicht is.

Paardrijlessen:
Les nemen is zeker bij paardrijden heel belangrijk. Een paard is een levend wezen. U moet weten hoe u met hem om moet gaan, wilt u de kans op ongevallen zoveel mogelijk beperken. En hoe u met een paard omgaat leert u, naast gewoon paardrijden, tijdens de lessen. Goede instructeurs zijn een voorwaarde voor verantwoorde lessen.

Regels:
Op iedere manege gelden regels. Onze huisregels, de regels voor de rijbaan en de regels voor het buiten rijden kunt u verder in één van deze pagina’s vinden.
Meld gezondheidsklachten. Wanneer u kampt met bepaalde gezondheidsklachten dan is het goed dat ons personeel/onze instructeurs hiervan op de hoogte zijn. In geval van nood weten zij hoe te handelen.

Basiskennis over paarden:
Een paard/pony is een groot zwaar dier (300 kg/600 kg) met een eigen wil.
Eigenlijk is een paard een in een hechte groep levend, grasetend dier van de weidse vlakten. Al die eeuwen dat ze onze bondgenoot zijn, hebben daar nauwelijks iets aan veranderd.
Het paard is een vluchtdier. Zijn eerste reactie als hij iets onverwachts ziet, hoort of ruikt, is rennen en dan pas kijken of het wel gevaarlijk was.
Omdat ze in groepen leven, hebben paarden ook een kudde-instinct. Als een groepsgenoot vlucht, rent een paard mee om dan pas te kijken wat er aan de hand was.
De beste eigenschap van een paard is zijn snelheid en daar maakt hij veelvuldig gebruik van.
Een paard is ook een gewoontedier. Als hij ergens bang voor geworden is, zal hij meestal naar een bekende, veilige omgeving vluchten. In ons geval dus meestal naar huis, de stal of de uitgang.
Pas als een paard gezien heeft wat het gevaar is en hij besluit er wat aan te doen, gebruikt hij zijn tanden, voorbenen en achterbenen als hele snelle effectieve wapens.
Paarden hebben een onzichtbare cirkel om zich heen: hun privé gebied. Paarden accepteren binnen hun privé omgeving geen vreemden of anderen die ze niet aardig vinden of die zich niet op de juiste manier gedragen. Bij een paard is die privé-omgeving ongeveer een paardlengte (2 meter).
Paarden hebben een zeer goed associatievermogen. Een paard zal een slechte ervaring (onterechte straf, gevaarlijk voorwerp) dan ook niet snel vergeten. Van hun associatievermogen maken wij gebruik als we paarden leren hoe het er in de mensenwereld aan toegaat en hoe we ze met ons mee kunnen laten werken, zodat ze er zelf ook plezier aan hebben. In het algemeen geldt: hoe jonger het dier, hoe onervarener. Een onervaren paard zal met name oorspronkelijk paardengedrag en paardenreacties vertonen en minder mensenreacties.
Als er iets gebeurt, houdt een paard geen rekening met zijn berijder of begeleider.
Jij zult dus rekening met hem moeten houden.
Een paard praat via zijn lichaam zowel met andere paarden als met ons. Aan de positie van zijn hoofd, benen en staart, aan de stand van de oren, uitdrukking van ogen en mond en dergelijke is af te lezen hoe een paard zich voelt. Het duurt een hele tijd voordat wij de paardentaal kunnen verstaan en begrijpen. Probeer de paardentaal je eigen te maken door veel naar paarden te kijken, te luisteren naar instructeurs en ervaren ruiters en door boeken over paarden te lezen.
manegepampushout veiligheid en regels foto 1Paarden ervaren de wereld niet zoals wij, afbeelding geeft aan wat een paard wel en niet kan zien. Het meest opvallende verschil is zijn gezichtsvermogen.
Een paard heeft zijn ogen aan de zijkant van ’t hoofd en dat betekent dat hij sommige dingen alleen met één oog ziet. Als hij vervolgens met z’n andere flank langs een voorwerp loopt, ziet hij het met zijn andere oog en kan het voorwerp dus nieuw voor hem lijken.  Alleen wat in de driehoek recht voor het paard is, kan hij goed met twee ogen bekijken en met diepte zien. Gevolg is dat een paard zijn hoofd naar iets toe moet draaien om goed te kunnen zien. Dat moeten we ook toelaten. Het gebied recht achter en boven zich, kan een paard niet zien.
Van zijn berijder ziet het paard dus alleen de uitstekende en wapperende armen en benen. Als je onverwachte bewegingen maakt met armen en benen, kan een paard daar goed van schrikken.
Ieder dier heeft zijn eigen karakter en eigenaardigheden. Het is geen schande als je met een bepaald paard niet kan omgaan. Het duurt bijna een mensenleven voor je echt weet wat een paard is en hoe je ermee moet omgaan.
Overschat jezelf niet. Je kunt beter weten waar je grenzen liggen dan ze overschrijden en daardoor letsel oplopen.
Waarschuw een paard met je stem wanneer je hem nadert (bijvoorbeeld door zijn naam te roepen), zeker als hij je niet kan zien aankomen. Een paard beschouwt zijn box als zijn eigendom. In een box heeft hij geen ruimte om te vluchten en als hij plots gestoord wordt, kan hij aanvallen of desnoods proberen door jou heen naar buiten te komen.
Zet een paard nooit aan zijn teugels vast. Het gevaar is aanwezig dat hij bij een onverwachte beweging zijn kaak of nek breekt of zijn mond beschadigt.
Als je een paard vastzet, kan hij niet vluchten en belemmer je zijn uitzicht naar achteren. Veel paarden hebben hier nare ervaringen mee. Hun natuurlijke reactie is dan zich verdedigen door met zijn achterbenen te dreigen of echt te slaan of zich los te trekken door te gaan hangen.
manegepampushout veiligheid en regels foto 2Bind een paard met een halstertouw vast aan een stevige balk of iets dergelijks. Gebruik hiervoor de paardenknoop. Deze knoop gaat niet los als het paard gaat hangen, maar kan als het nodig is wel in één beweging worden losgetrokken.
Leid een paard niet met je hand aan het halster, maar bevestig een touw met een muskaton aan het halster.manegepampushout veiligheid en regels foto 3
Loop nooit vlak achter een paard langs.
Doe alles rond het paard rustig, duidelijk en beheerst, zodat hij niet schrikt en gebruik je stem.
Loop links naast je paard en in de pas met hem, zodat hij niet op je tenen gaat staan. Als zijn linkerbeen naar voren gaat, gaat jouw linkerbeen ook naar voren. Als je voor je paard loopt en hij schrikt ergens van, kan hij over je heen lopen.
Leer hoe je een paard op de juiste manier moet poetsen, hoe je een paard goed en veilig opzadelt en hoe je een hoofdstel om doet. Laat het controleren door iemand met veel ervaring.
Neem als beginnend ruiter niet alleen paardrijles, maar leer ook een paard te verzorgen. Op die manier leer je veel beter wat een paard doet, hoe het denkt en hoe het kan reageren.

Huisregels
Voor ruiter, publiek en 1e/2e verzorger van paarden/pony’s Ten behoeve van veiligheid en paard rijplezier voor ons allen kent onze manege een aantal huisregels. Wijrekenen op uw medewerking.

Voor iedereen geldt:
Toeschouwers dienen zich rustig te gedragen en mogen zich niet met de gang van zaken in een les bemoeien.
Niet rennen en schreeuwen op stal
Er mag in/bij de stallen, hooi/stro opslag en te paard niet gerookt worden.
Aanwijzingen van het stalpersoneel en instructeurs dienen door iedereen opgevolgd te worden.
De stalgangen dienen altijd netjes te zijn; harnachement en gereedschap moet altijd direct na gebruik worden opgeruimd.
Gebruik maken van de accommodatie met een paard/pony is alleen toegestaan voor vaste klanten.
Vreemde honden kunnen wij helaas niet toestaan op ons terrein.
Laat vuil en afval achter in de, ruimschoots aanwezige, prullenbakken.
Onbevoegden hebben geen toegang tot de stallen van privé paarden/pony’s.
Alle paarden/pony’s worden door ons zelf voorzien van biks, hooi en stro, een ander mag alleen met toestemming van de eigenaar dit aan deze verschaffen.
Glaswerk meenemen naar de stallen en één van de maneges niet toegestaan, vraag om een plastic bekertje.
Bij gebruik van de wasplaats, deze schoon achterlaten.

Voor iedere ruiter geldt:
Tijdens het rijden worden de rijbaanregels in acht genomen.
Alcoholgebruik voor of tijdens het paardrijden is niet toegestaan.
Klanten of vrijwilligers mogen alleen paarden en pony’s poetsen, van en naar stal begeleiden en op- en afzadelen als dit onder toezicht van stalpersoneel gebeurt.
Klanten of vrijwilligers mogen paarden zonder toezicht verzorgen wanneer zij hiervoor bij de manege een korte theoretische en praktische instructie hebben gevolgd.
CAP verplicht
Het borstelen van manege paarden/pony’s gebeurt IN DE STAL, alleen als ze met z’n tweeën in een stal staan mag er 1 buiten de box worden geborsteld.
Voor beginnende ruiters c.q. nieuwe klanten geldt bovendien:
De rijkunst van nieuwe klanten wordt in de praktijk beoordeeld door de instructeur.
De instructeur deelt ruiters naar hun niveau in bij de verschillende lessen.
Absolute beginners raden wij aan te kiezen voor minimaal 2 privé lessen aan de lange lijn.

Rijbaanregels voor ruiters:
Net als in het verkeer gelden er ook regels in de rijbaan. Ruiters dienen zich aan onderstaande rijbaanregels te houden. Begrijpt u één of meer regels niet? Uw instructeur of overige personeelsleden geven u graag een toelichting.
Bij het rijden dienen alle ruiters een goed passende veiligheidshoofddeksel met gesloten kinband te dragen.
Bij het rijden dienen de schoenen ruim in de stijgbeugel te zitten.
Bij het rijden dienen alle ruiters rijlaarzen te dragen of stevige schoenen met een gladde doorlopende zool en een hak, gecombineerd met chaps.
Bij het rijden dienen grote, uitstekende sieraden en te losse kleding te zijn af-c.q. uitgedaan.
Het voornemen om in of uit de rijbaan te gaan, moet luid worden aangekondigd en hiervoor moet toestemming worden gevraagd. (wacht dus ook op antwoordt)
Op- en afstijgen op de AC-lijn.
Degene die een snellere gang heeft en/of zijgangen rijdt, heeft voorrang.
Niet snijden en elkaar de ruimte geven bij het passeren.
Het springen over een hindernis moet worden aangekondigd als er ook andere ruiters in de baan rijden.
De rijbaan is alleen toegankelijk voor paarden, hun begeleiders (de ruiters) en instructie. Anderen zoals: ouders, broertjes en zusjes e.d. kunnen via de kantine naar de tribune.
In de rijbaan wordt paard gereden, spelen met of zonder paard/pony is hinderlijk en wordt niet op prijs gesteld.

Regels voor Buiten rijden:
In de natuur paardrijden is geweldig. Maar houdt u zich dan wel aan onderstaande regels? Zo blijft paardrijden veilig voor uzelf, anderen en het paard!
Alle ruiters van een groep die naar buiten gaan (openbare weg en/of natuurgebied) moeten minimaal in staat zijn zelfstandig te kunnen galopperen. Zij moeten worden begeleid door een ruiter die gekwalificeerd is om leiding te geven (of instructeur) en die een geldig ruiterbewijs heeft.
De leider van de groep moet de ruiters van de groep voor vertrek instrueren over de commando’s die onderweg worden gegeven en ook over algemene gedragregels bij val van een ruiter, op hol slaan en dergelijke.
De leider van de groep beschikt over een mobiele telefoon met het alarmnummer en de nummers van de manege en de dierenarts. Schakel de mobiele telefoon tijdens de rit uit, in verband met de mogelijke schrikreacties van het paard.
De leider van de groep heeft een reserve beugelriem en een scherp mes met afgeschermd lemmet bij zich.
Een groep die naar buiten gaat mag structureel niet groter zijn dan 10 ruiters in totaal.
Een begeleidende fietser mag niet vlak bij of vlak achter het paard rijden.
De instructeur moet alle ruiters in zijn bedrijf die buiten willen rijden, inlichten over de eisen verbonden aan het examen voor het ruiterbewijs en de ruiters op hun verzoek opleiden voor het examen.
De huisregel en rijbaanregels gelden ook voor buiten rijden, voor zover van toepassing.
Bij het rijden in het donker of schemer dient de ruiter de wettelijk verplichte verlichting te voeren, volgens artikel 36 reglement ‘verkeersregels en verkeerstekens’(RVV), 1990. De ruiter moet rood licht naar achteren stralen en wit of geel naar voren.
Het dragen van reflecterend materiaal aan paard en/of ruiter wordt sterk aanbevolen.
Bij buitenritten met minder ervaren ruiters/kinderen is de aanwezigheid van een ervaren ruiter gewenst, ter ondersteuning van de instructeur.

ALGEMEEN
Het terrein en de accommodatie wordt te allen tijde voor eigen risico bezocht.
De manege is niet aansprakelijk voor het zoek raken van eigendommen van bezoekers.
De paarden/pony’s worden eveneens te allen tijde voor eigen risico verzorgd en bereden.
De manege kan niet aansprakelijk gesteld worden voor ongevallen tijdens binnen en/of
buitenritten.

Voor 1e/2e verzorger van een paard of pony geldt bovendien:
Zadels dienen uitgerust te zijn met goed functionerende ophanghaken voor de stijgbeugels.
Het gebruikte harnachement van iedere combinatie dient goed onderhouden te zijn en minimaal 1 keer per maand gecontroleerd te worden op gebreken en slijtage.
Het loslaten en longeren van een PENSION paard/pony NIET toegestaan in één van de maneges. Loslaten in de paddock. Longeren in de longeerbak. Er wordt verwacht dat je te allen tijde bij je paard/pony blijft als deze losloopt.
Buiten de box borstelen/opzadelen is toegestaan, mits niemand daar last van heeft en al het achtergebleven vuil in de kruiwagen, op de mesthoop achter blijft. Uitgezonderd de stallen op de 1e rij, deze paarden/pony’s mogen NIET buiten de stal vast gezet worden, hiervoor is er naast de wasplaats ruimte.
Bij gebruik van de stapmolen (GRATIS) regelmatig bij je paard kijken.

Voor verdere informatie zoals:
Lestijden en tarieven, het opgeven, maar ook voor eventuele opmerkingen, klachten, opbouwende kritiek e.d. kunt u terecht bij een van onze medewerkers. Telefonisch maar ook mondeling, op de manege zelf, neem dan wel de openingstijden in acht zodat er ook iemand is die u kan helpen. Eerste contact bij bar, van daaruit zal gezorgd worden dat u bij de juiste persoon terecht komt.
Hebt u verder nog vragen, stel ze gerust !!!